hub gielissen fotograaf“Lang geleden raakte ik gefascineerd door de humanitaire fotografie van Sebastiao Salgado over de hongersnood in de Sahel. Intussen heb ik zelf een jarenlange loopbaan achter de rug in landen geteisterd door armoede of oorlog. Tijdens mijn werk op het gebied van het versterken van lokale organisaties en overheden maakte ik dikwijls foto’s om mijn indrukken van deze problematiek zichtbaar te maken en door te geven.
Na mijn loopbaan besloot ik om mijn vaardigheden op het terrein van fotografie te verdiepen en ben ik fotografie gaan studeren. Met mijn foto’s – vooral door middel van sociale landschappen en portretten – probeer ik trekken van ‘la condition humaine’ vast te leggen, van mensen en hun kwetsbaarheid”

Hub Gielissen werd geboren in Maastricht (1947). Het grootste deel van zijn loopbaan werkte hij in ontwikkelingslanden en na-oorlogse gebieden, zoals Georgië, Kosovo, Afghanistan, Rwanda, Mali, Tsjaad en Ghana. Ook werd hij regelmatig ingezet als internationaal verkiezingswaarnemer: Ukraine, Bosnia-Herzegovina and Kosovo. Momenteel is hij woonachtig in Beek, Zuid-Limburg.

Hij studeerde o.a. aan de University of Sheffield (U.K.), waar hij cum laude de master’s graad behaalde op het gebied van Human Development & Training.

Na zijn internationale loopbaan studeerde hij aan de Academie voor Schone Kunsten in Hasselt (België), waar hij bij het Atelier Fotokunst eerst de Hogere Graad Fotografie behaalde (2014) en vervolgens de Specialisatiegraad (2017).

Fotografisch werk.

De fotograaf Hub Gielissen richt zich in zijn vrije werk veelal op humanistische fotografie, waarbij de kwetsbaarheid van de mens centraal staat. Bovendien is hij een portretfotograaf gespecialiseerd in zowel kunstzinnige als functionele portretten. Daarnaast fotografeert hij als kunstfotograaf op een artistieke en professionele wijze kunstwerken ten behoeve van diverse regionale kunstenaars. Hij voert fotografie-opdrachten uit voor derden in de regio’s Zuid-Limburg, Westelijke Mijnstreek, Heuvelland en Maastricht.

Werkwijze en apparatuur.

Als portretfotograaf en kunstfotograaf levert Hub Gielissen artistieke producten, onderbouwd met ambachtelijke vaardigheden en gemaakt met professionele apparatuur. Wat daarbij wordt ingezet zijn: nauwkeurige lichtmeting volgens het ‘zone-systeem’ om alle grijstinten tot hun recht te laten komen; professionele camera’s en studioflitsers met diverse lichtvervormers, zoals softboxen, beauty-dish en barn-doors; secure meting van licht en witbalans voor zowel zwart-wit als natuurgetrouwe kleurenfoto’s met behulp van Lastolight-card en X-rite Colorchecker. Opnames van kunstvoorwerpen en portretfoto’s in kleur en zwart-wit kunnen behalve digitaal ook worden geleverd als prints op hoogwaardig fotopapier ‘FineArt Baryta’ van het Duitse merk Hahnemühle.

Camera’s: Nikon D3S, Nikon D700. Lenzen: Nikkormat 50mm f/1.8, Nikkormat 130 mm f/2.8. Lichtmeters: Sekonic L-858 D, Minolta Spotmeter – F.